Składniki

Limanthes Alba, Meadowfoam, Wyciąg z perły prerii

Olej z Perły Prerii uzyskuje się poprzez wyciśnięcie nasion Meadowfoam (Limnanthes alba). Jest to roślina, która otrzymała swoją angielską nazwę ze względu na jej podobieństwo w trakcie rozkwitu do białej piany unoszącej się nad oceanem. Perła prerii porasta tereny północnej Kalifornii, południowej części stanu Oregon, wyspę Vancouver oraz teren Kolumbii Brytyjskiej. Roślina ta okazało się nieocenione w pielęgnacji ciała i przemyśle kosmetycznym a także jest przedmiotem badań w celach farmaceutycznych. Olej z perły prerii zawiera ponad 98% długołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz dużo wyższe stężenia wysokiej jakości trójglicerydów w porównaniu do innych olejów roślinnych. Ponadto ma trzy długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wcześniej nie były znane przed ich odkryciem w tej roślinie. Olej ten charakteryzuje się niesamowitymi właściwościami nawilżającymi i odżywczymi oraz cechuje się wysoką stabilnością. Po aplikacji tworzy warstwę która zapobiega utracie wilgoci przez skórę. Zaleca się włączanie oleju z Meadowfoam do naturalnych receptur ze względu na jego wybitne walory. Jest to kluczowy składnik wielu różnych produktów, takich jak olejki do masażu, kremy i płyny do twarzy,
kremy z filtrami, kosmetyki do włosów i skóry głowy, balsamy do ciała i kremy do golenia. Podsumowując, olej z Limanthes Alba:
- Nawilża skórę,
- Chroni przed promieniowaniem słonecznym UV (funkcja filtra przeciwsłonecznego),
- Redukuje zmarszczki oraz oznaki starzenia,
- Łatwo wnika w skórę oraz nie pozostawia uczucia tłustości,
- Wysoka stabilność wydłuża trwałość produktu umożliwiając obniżenie zawartości środków utrwalających.
Składnik zastosowany w kremie:
POSE Wrinkle Diffuser

Sodium hyaluronate, Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy (kwas hialuronowy lub hialuronian sodu) jest jednym z najbardziej ekscytujących składników na rynku. Został odkryty przez Karla Meyera w 1934 roku i był z powodzeniem stosowany w kosmetyce i leczeniu ran. Aż do 1990 roku jedyną metodą wytwarzania było pozyskiwanie go z kogucich grzebieni. Obecnie istnieją na rynku trzy formy kwasu hialuronowego: z kogucich grzebieni, laboratoryjna oraz roślinna. Kosmetyki Pose zawierają tylko zatwierdzoną, wegańską wersję roślinną o trzech wielkościach cząsteczki: wielkiej, średniej oraz ultraniskiej (oligocząsteczki). Kwas hialuronowy jest naturalnie zawarty w macierzy zewnątrzkomórkowej tkanki ludzkiej. Stosowany miejscowo tworzy przepuszczalną dla powietrza warstwę i wnika do skóry właściwej tym samym zwiększając elastyczność i nawodnienie skóry. Oddychająca warstwa ochronna na skórze zamyka w sobie wilgoć nadając skórze młodzieńczy wygląd. Warstwa wzrostowa skóry normalnie zawiera od 10 do 20% wody jednakże wraz z wiekiem wielkość ta może spaść poniżej 10 % powodując wysuszanie oraz tworzenie się zmarszczek. Kwas hialuronowy przychodzi z pomocą ze swoją unikalną zdolnością wiązania więcej niż 1000 ml wody na gram kwasu co jest istotnym czynnikiem umożliwiającym skórze zatrzymanie większej ilości wody. O dziwo, kwas hialuronowy dostosowuje wchłaniania wilgoci do wilgotności względnej w powietrzu. Jest to idealny składnik produktów do pielęgnacji skóry, ponieważ dostosowuje swoje działanie nawilżające do potrzeb skóry w zależności od względnej wilgotności pory roku i klimatu. Kwas hialuronowy chroni epidermę przez oczyszczanie jej z reaktywnych form tlenu generowanych przez słoneczne promienie ultrafioletowe, które normalnie powodują powstawanie plam na skórze.
Składnik zastosowany w:
POSE Wrinkle Diffuser, POSE Texturizng, POSE Rejuvenating, POSE Protective, POSE Spa Herbal, POSE Undereye

Aloe Barbadensis, Aloe Vera Juice, Sok z aloesu

Uzyskiwany z wyciskania aloesu - rośliny porastającej głównie w ciepłych, słonecznych klimatach. Liście tej rośliny przechowywują bardzo duże ilości wody. Sok z aloes poprawia nawilżenie, jest łagodzący i kojący dla wszystkich rodzajów skóry. Analiza chemiczna tego kładnika wykazała obecność mukopolisacharydów - naturalnych czynników nawilżających. Aloes składa się z wody, enzymy katalazy i celulozy, minerałów, wapnia, glinu, żelaza, cynku, magnezu, sodu, 20 aminokwasów i węglowodanów. Aloes zawiera także "minerał młodości" - potas. Posiada szeroko znane właściwości lecznicze, przeciwzapalne i kojące skórę oraz pomaga leczyć skleczenia, otarcia, oparzenia i ukąszenia owadów. Już w 1500 p.n.e. egipski Ebers Papyrus zalecał aloes do pielęgnacji skóry. Greccy, Chińscy, Rzymscy i Arabscy zielarze polecali aloes na oparzenia i wysypki. Aloes jest skuteczny także w leczniu ran. Łączne dowody potwierdzają stosowanie aloesu do poprawy gojenia oparzeń pierwszego i drugiego stopnia. Stosowanie aloesu bezpośrednio na skórę może być również pomocne przy leczniu łuszczycy. Ekstrakt z aloesu posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, które są pomocne w leczeniu drobnych infekcji skórnych, takich jak czyraki czy łagodne torbiele skórne oraz może hamować wzrost grzybów wywołujących grzybicę. Wyciąg z aloesu wykazuje także działania bakteriostatyczne. W 1930 roku radiolodzy odkryli, że aloes jest skuteczny także w leczeniu oparzeń radiacyjnych.
Składnik zastosowany w kremie:
POSE Wrinkle Diffuser, POSE Texturizng, POSE Rejuvenating, POSE Protective, POSE Spa Herbal

Persea Americana Oil, Olej z Avocado

Persea americana lub awokado pochodzi ze stanu Puebla w Meksyku. Nieudomowiona odmiana, znana jako Criollo ma małe owoce z ciemnoczarną skórką oraz z duża ilościa nasion. Najstarsze świadectwa dotyczące awokado zostały odnalezione w jaskini położonej w Coxcatlán, Puebla, w Meksyku, który pochodzą z przed około 10.000 lat pne. Drzewo Avocado ma również długą historię uprawy w Ameryce Środkowej i Południowej. Dzban w kształcie awokado, datowany na 900 rne, został odkryty w preinkaskim miaście Chan Chan. Olej terapeutycznych otrzymywany z avocado jest bardzo bogaty w witaminy B1, B2, kwas pantotenowy, witaminy D, E, białka, kwasy i lecytyny. Jest bardzo dobrym, regenerującym, penetrującym składnikiem odżywczym pożądanym dla skóry zmagającej się z suchością lub egzemą. Witamina E jest znana jako silny przeciwutleniacz "niwelujący" wolne rodniki, jak również jest pomocna w zwalnianiu oznak starzenia. Zgodnie z UCLA Center for Human Nutrition w Kalifornii, w porównaniu z innymi owocami, awokado mają najwyższą zawartość witaminy E. Wspaniałą cechą Avocado Oil jest ochrona krążących białych krwinek oraz powstrzymywanie skóry przed utlenianiem. Olej z awokado ma naturalną zdolność nawilżania i jest głęboko wchłaniany przez warstwy skóry. Ze względu na swoje właściwości chemiczne, a także zdolność do zatrzymywania wody, olej z awokado działa jako środek zmiękczający skórę czyniąc skórę miękką i delikatną. Z tego powodu powienien być stosowany przez osoby cierpiące na suchą i swędzącą skórę.
Sterole są związkami ekstrahowanymi z roślin i wykorzystywane w tworzeniu dekstrozy. Ich rolą jest kontrola wchłaniania tłuszczu oraz poprzez to poprawa poprawa funkcjonowania układu dopornościowego. Olej Avocado, który zawiera te sterole, pomaga zwiększyć produkcję kolagenu w skórze i zmniejsza częstość występowania plam starczych. Ta właściwość po raz kolejny skłania do stosowania oleju z avocado przez osoby z suchą swędzącą skórą. Olej z avokado jest też bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe tzw. "dobre tłuszcze" które są podstawowym składnikiem sebum w naszej skórze oraz w kwasy Omega-3. Wykazano że kwas omega-3 jest bardzo skuteczną osłoną przed promieniowaniem UV tym samym zmniejszają prawdopodobieństwo podrażnień, oparzeń oraz ryzyko raka skóry.
Składnik zastosowany w kremie:
POSE Wrinkle Diffuser, POSE Protective, POSE Spa Herbal


Salix Nigra, Black Willowbark, Wyciąg z kory wierzby czarnej

Black Willowbark jest uzyskiwany z drzewa czarnej wierzby (Salix nigra), porastającego wschodnią część kontynentu pólnocnoamerykańskiego, którego kora jest specyficzna ze względu na swój ciemnobrązowy kolor oraz prążkowanie. Kora ta jest bogata w taniny oraz związki podobne do kwasu salicylowego. Ekstrakty z niej mają działanie antyoksydacyjne przeciwbólowe, antyseptyczne, ściągające, zwalczające swędzenia oraz przeciwzapalne. Ekstrakt z kory czarnej wierzby jest bezpiecznym sposobem na uzyskanie korzyści z beta-hydroksy kwasu, bez ryzyka podrażnień. W porównaniu do kwasu salicylowego ekstrakt ten ma większą zdolnośc do inicjowania wymiany stratum corenum (najbardziej zewnętrznej warstwy rogowej skóry), a także posiada większą zdolność in vitro aktywności przeciwbakteryjnej wobec Staphylococcus aureus i Propionibacterium acnes (bakterie z flory skóry uczestniczące w formowaniu trądziku). Poza większą skutecznością ma też o wiele mniej drażniące działanie niż kwas salicylowy
Efekt działania ekstraktu z kory czarnej wierzby w większości przypadków pochodzi od salicylanów zawartych w roślinie. Salicylany są prekursorem kwasu salicylowego który wstrzymuje i zapobiega zapaleniom oraz działa jako środek przeciwbólowy. Dodatkowo zawartość tanin wpływa na jego działanie ściagające. Takie połączenie sprawia, że ekstrakt ten jest idealny dla osób cierpiących na trądzik. Po dodaniu do preparatów kosmetycznych ekstrakt zwiększa zdolności odnowy komórkowej skóry.
Składnik zastosowany w kremie:
POSE Wrinkle Diffuser, POSE Texturizng, POSE Rejuvenating, POSE Protective, POSE Spa Herbal, POSE Undereye

Azadirachta Indica, Neem Oil, Olej z miodły indyjskiej

Olej z Neem jest olejem roślinnym wyciskanym z owoców i nasion z neem (Azadirachta indica), wiecznie zielonego drzewa, charakterystycznego dla subkontynentu indyjskiego ale obecnego też na innych obszarach w tropikach. Jest on najważniejszy z dostępnych na rynku produktów z neem dla rolnictwa ekologicznego i medycyny. Olej neem na ogół jest czerwony jak krew i ma silny zapach o którym mówi się że jest połaczeniem zapachu orzeszków arachidowych i czosnku. Składa się on głównie z trójglicerydów i zawiera wiele związków triterpenowych, które są odpowiedzialne za gorzki smak. Azadirachtina jest najbardziej znanym i opisanym związkiem triterpenowym zawartym w neem. Zawartość Azadirachtinu w oleju waha się od 300 ppm do ponad 2500ppm w zależności od technologii ekstrakcji i jakości wyciskanych surowców. Olej Neem zawiera steroidy jak np. kampesterol, beta-sitosterol czy stigmasterol. Bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-6 (od 6-16%), Omega-9 (25-54%), palmitynowy (16-33%), starynowy (9-24%) oraz Omega-3 oraz palmitoleinowy
W Indiach stosowany jest do wytwarzania wielu rodzajów kosmetyków a w medycynie ayurvedyjskiej, unani i medycynie ludowej w leczeniu wielu schorzeń. Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Łagodzi skórę oraz dodaje jej blask oraz zdrowy wygląd.
Składnik zastosowany w kremie:
POSE Wrinkle Diffuser, POSE Texturizng, POSE Rejuvenating, POSE Protective, POSE Spa Herbal, POSE Undereye

Rosmarinus officinalis, Rosemary, Wyciąg z rozmarynu

Rozmaryn z jego leśnym, świeżym zapachem oraz pięknymi kwiatami jest kwintesencją każdego ogrodu ziołowego. Starożytna łacińska nazwa rosmarinus czyli "morze rosy", pochodzi od miejsca gdzie rośnie ta roślina czyli blisko morza oraz "morskiego" wyglądu jej bladoniebieskich kwiatów widzianych z większego dystansu. Rozmaryn to krzew, który pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i jest obecnie szeroko uprawiany w rejonach o umiarkowanym klimacie. Jest przesiąknięty wieloma mitami, magią oraz medycyną ludową. Związane jest także z wiarą chrześcijańską gdyż uważa się, że rozmaryn wzrasta do 33 lat - długości życia Chrystusa, a następnie umiera. Ze swoją reputacją wzmacniania pamięci w czasach elżbietańskich stał się symbolem wierności. Ślubna para zazwyczaj miałą na sobie lub niosła gałązkę rozmarynu jako znak wierności i miłości.
Rozmaryn , znany ze swoich właściwości antyseptycznych był spalany w izbach chorych aby oczyścić i odświeżyć powietrze. Gałęzie rozmarynu leżały w sądach jako ochrona przed gorączką więzienną (tyfusem). Podczas wielkiej zarazy, liśce rozmarynu były noszone w torebkach pod nosem podczas podróżowania przez wątpliwe obszary. Rozmaryn słynie z właściwosći antydepresyjnych i pomaga złagodzić napięcia psychiczne. Rozmaryn ma czysty, orzeźwiający zapach ziół. Jego główne składniki to-pinen, borneol, beta-pinen, kamfora, octan bornylu, kamfenu, 1,8-cyneol i limonen. Ma działanie przeciwbólowe, ściągające, pobudzające i tonujące właściwości w pielęgnacji skóry oraz działa jako naturalny filtr przeciwsłoneczny. Rozmaryn wykorzystywany jest w kosmetykach przeciwstarzeniowych gdyż ma doskonałe właściwości tonujące oraz napinające obwisłą skórę jednocześnie zwiększając przepływ krwi co z kolei sprzyja właściwemu jej funkcjonowanu. Zmniejsza zaczerwienienie skóry. Ponieważ rozmaryn poprawia krążenie składniki odżywcze łatwiej trafiają do komórek skóry a produkty przemiany materii są szybciej z niej usuwane.
Składnik zastosowany w kremie:
POSE Wrinkle Diffuser, POSE Texturizng, POSE Rejuvenating, POSE Protective, POSE Spa Herbal, POSE Undereye

Vaccinum Corybosum, Wild Blueberry, Wyciąg z borówki amerykańskiej

Jest rośliną pochodzącą rejonu północnej ameryki od Nowej Szkocji i Ontario do Alabamy i Wisconsin na południu. Jest wysokim krzewem osiągającym wysokośc do 4 m, często rosnącym w sporym zagęszczeniu. Ciemnozielone, błyszczące liście mają eliptyczny kształt i osiągają długość do 5 cm. Okrągłe owoce, z których pozyskuje się ekstrakt mają kolor od ciemnoniebieskiego do czarnego. Wiedza o leczniczych właściwościach owoców tej rośliny znana jest od bardzo dawna. Z jej owoców i nasion wyodrębniono wiele bardzo korzystnych dla zdrowia i urody związków. Antocyjanidyny i związki pokrewne posiadają właściwości przeciwutlenijące, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ekstrakty owoców stosuje sie też do hamowania nieenzymatycznej glikozylacji w preparatach przeciwstarzeniowych. Ekstrakt z borówki amerykańskiej jest bogaty w kwasy omega-3 i kwas alfa linolenowy (ALA). Zawiera także tokoferole (vit E), karotenoidy i naturalne antyoksydanty. Jest składnikiem odżywczym, nawilżającym i pomaga w gojeniu i leczeniu chorób skóry takich jak egzema i łuszczyca. Badania pokazują znaczące właściwości usuwania wolnych rodników, dzięki czemu ekstrakt z borówki amerykańskiej jest pożądanym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry. Ekstrakt ten jest lekki i szybko się wchłania w skórę. Pomijając wpływ czynnika genetycznego, dla którego nie istnieje oczywiste rozwiązanie, biorąc pod uwagę wpływ wolnych rodników na starzenie, borówka amerykańska przynosi najjaśniejszy promyk nadziei będać numerem 1 w świecie antyutleniaczy. Dzieje się tak głównie z powodu obecności antocyjanów, pigmentu odpowiedzialnego za niebieski kolor jagód jak i wiatminy C zawartej w owocach. Udowodniono też, że wyciąg z blueberry obniża ryzyko uszkodzenia DNA komórek spowodowane oksydacją. Wyciąg z rośliny ma działanie ściągające, odświeżające, tonujące oraz kondycjonujące skórę.
Składnik zastosowany w kremie:
POSE Texturizng

Rosa Mosqueta, Rosehip Seed Oil, Olej z nasion dzikiej róży

Choć róże najczęściej kojarzone są z ich kolorowymi i pachnącymi kwiatami, rośliny ta wytwarzają także drogocenne owoce. Małe, kuliste, o kolorze pomiędzy pomarańczowym a ciemnopurpurowym wykorzystywane są ze względu na zawartość witamin jako suplementy diety, a olej tłoczony z ich nasion do celów kosmetycznych jako środek zapobiegający powstawaniu oraz zmniejszający już istniejące zmarszczki na skórze. Olej z nasion dzikeij róży zawiera cztery główne składniki które czynią go szczególnie korzystnym dla skóry. Jest bogaty w witaminy C, A (także znana jako Retinol) oraz kwasy GLA i omega-3 i omega-6, które są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Witamina C w tym oleju ma włściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że może zapobiegać oksydacji komórek oraz zmniejsza skutki starzenia spowodowane przez wolne rodniki. Pomaga zachować młodą, świeżą, pozbawioną zmarszczek cerę. Witamina A (Retinol) poprawia w widoczny sposób strukturę skóry, wygładza nierówności oraz powstałe linie oraz zmniejsza już istniejące zmarszczki. Kwasy tłuszczowe intensywnie nawilżają oraz odżywiają skórę. Utrzymywanie niezbędnej wilgoci w skórze także zapobiega powstawaniu zmarszczek. Olej z dzikiej róży bardzo korzystnie wpływ też na różne choroby skóry. Pomaga zmniejszyć blizny w tym też blizny trądzikowe, pomaga przy chronicznie suchej skórze, leczy zapalenia skóry i wypryski oraz łagodzi i pomaga przy zapaleniach.
Składnik zastosowany w kremie:
POSE Texturizng

Prunus Dulcis, Sweet Almond Oil, Olej ze słodkich migdałów

Olejek ze słodkich migdałów otrzymywany jest z suszonych orzechów Prunus Amygdalus, drzewa pochodzącego z Bliskiego Wschodu, kuzyna brzoskwini. Dwa podgatunki wytwarzają dwa rodzaje orzechów: ten z białymi kwiatami - słodkie migdały a ten z różowymi - migdały gorzkie. Olej ze słodkich migdałów jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i oleje, które zapewniają wiele korzyści dla skóry. Zawiera do 77 procent kwasu oleinowego - formy kwasu tłuszczowego omega-9, od 17 do 24 procent kwasu linolowego - omega-6 polinienasyconego kwasu tłuszczowego oraz kwas palmitynowy oleinowy i inne. Olej ze słodkich migdałów działa jako środek zatrzymujący wilgoć w skórze oraz zmiękcza ją. Zawiera więcej oleiny niż oliwa z oliwek i jest doskonałym lekarstwem na spierzchniętą skórę. Olej ten łagodzi też suchość, łuszczenie i swędzenie skóry z powodu egzemy, łuszczycę lub wysypki. Olej ze słodkich migdałów łatwo wchłania się w skórę bez tłustych pozostałości. Nie wnika w głąb skóry przez co, jest zgodny ze wszystkimi rodzajami skóry. Witaminy znajdujące się w oleju migdałowym poprawiają wygląd skóry i jej zdrowie, usuwając martwe komórki naskórka oraz usuwając zaskórniaki. Witaminy A i E zawarte w tym oleju wspomagają produkcję kolagenu przez co skóra staje się gładsza i mocniejsza a witaminy B1 i B6 działają na nią nawilżająco. Olej migdałowy rozjaśnia także ciemne plamy na skórze.
Składnik zastosowany w kremie:
POSE Spa Herbal

Cannabis Sativa, Hemp Oil, Wyciąg z konopii

Surowy olej z nasion konopi jest bogatym, odżywczym olejem wyciskanym z nasion konopii (Cannabis sativa). Zawiera około 76% EFA (Essential Fatty Acids), 25% Omega3, 58% Omega6, 1,9% do 5% GLA. Ma kolor ciemnozielony o charakterystycznym lekkim zapachu orzechowym. Olej z nasion konopi ma działanie nawilżające oraz penetrujące. Może być stosowany bezpośrednio na skórę oraz jako cenny dodatek do produktów do pielęgnacji skóry. Ponieważ profil EFA jest bardzo zbliżony do naturalnych tłuszczów skóry, olej z nasion konopi natychmiast przeciwdziała efektom odtłuszczania i odwodnienia, warunkom, które powodują suchość skóry. Skóra stanowi barierę dla ochrony organizmu przed nadmierną utratą wody i przed penetracją przez obce substancje i patogeny takie jak bakterie i wirusy. Optymalny stan skóry charakteryzuje zrównoważony stosunek lipidów skóry do wilgoci. Zdrowie skóry zależy w dużej mierze od zachowania wilgoci dostarczonej przez stratum corneum - zewnętrzną warstwę naskórka. Osłabienie lub zanik tej naturalnej bariery może być spowodowane przez słońce, suche powietrze, ostre mydło, wolne rodniki lub spowolnienie metabolizmu komórek spowodowane wiekiem. Rezultatem tego jest zmiana składu lipidów w epidermie i ograniczenie zdolności retencji wilgoci. Lipidy składają się z podobnych do tłuszczy substancji jak sterole, wolne kwasy tłuszczowe i ceramidy. Ceramide 1, znajdujące się się w kwasie Omega-6 ma decydujące znaczenie dla kontroli wilgotności skóry. Ze względu na swoją doskonały profil EFA zbliżony do skóry naturalne lipidy z olej z nasion konopi odbudowuje zawartość ww. składników w skórze a tym samym zwiększają retencję wilgoci. Aminokwasy są budulcem białek. Białko nasion konopi zawiera wszystkie 20 aminokwasów w tym 9 podstawowych i posiada wysoką zawartość dwóch zawierających siarkę: metioniny i cystyny.
Młoda i prawidłowo funkcjonujących skóra ma dużą ilość ceramidów. Wraz z wiekiem lub chorobami skóry pozmiom ceramidów zmniejsza się. Wielonienasyconych kwasy tłuszczowe, które sprawiają, że ceramidy są elastyczne zastąpione zostają mniej nasyconymi kwasami tłuszczowymi. To spowolnienie metabolizmu przyczyniają się do powstania zmarszczek i ogólnego starzenia się skóry. Miejscowe stosowanie kwasów LA działa przeciwzapalnie i częściowo kompensuje niższy poziomach ceramidów w skórze, powodujący pojawienie się starzenia skóry lub zapaleń.
Składnik zastosowany w kremie:
POSE Spa Herbal

Glycolic Acid, Kwas glikolowy

Kwas glikolowy pochodzenia naturalnego należy do α-hydroksykwasów (AHA). AHA są dobrze znane z ich zastosowania w przemyśle kosmetycznym. Często są one stoswane w produktach redujących zmarszczki i oznaki starzenia oraz poprawiających ogólny wygląd skóry. Są one również wykorzystywane do peelingów chemicznych dostępnych w gabinetach dermatologicznych.
Skóra ludzka ma dwa podstawowe komponenty, martwy naskórek i unaczynioną skórę właściwą. Starzenie się skóry wydaje się wiązać przede wszystkim ze skórą właściwą i jest spowodowane przez wewnętrznę i zewnętrzne czynniki starzenia. AHA najczęściej stosowane w kosmetycznych typowo uzyskuje się z produktów żywnościowych w tym: kwas glikolowy (z trzciny cukrowej), kwas mlekowy (z kwaśnego mleka), kwas jabłkowy (z jabłek), kwas cytrynowy (z owoców cytrusowych) i kwas winowy (moszczu winnnego). Każdy związek cechujący się do skutecznym działaniem, w tym AHA, musi przeniknąć do skóry, gdzie działa na żywe komórki. Biodostępność (wpływ małej wielkości cząsteczek) jest ważnym czynnikiem wpływającym na zdolność związku do wnikania do górnej warstwy skóry. Kwas glikolowy, o najmniejszej wielkości cząsteczek ma największą z AHA biodostępność i najłatwiej przenika przez skórę. Kwas glikolowy wykazuje skuteczne działanie minimalizujące blizny trądzikowe oraz stymuluje regenerację skórną. Redukuje drobne zmarszki oraz poprawia odcień skóry i jej teksturę. Efekt złuszczający i higroskopijne własciwości kwasu glikolowego są bardzo skuteczne w leczeniu fotouszkodzeń skórnych oraz hiperpigmentacji, plam pigmentacyjnych oraz nadawaniu właściwego kolorytu skóry.
Składnik zastosowany w kremie:
POSE Rejuvenating